top of page
  • Yazarın fotoğrafıKelaynakhavacilik

DORNİER DO-27A4’e NASIL SAHİP OLUNUR

Her maceranın bir başlangıcı vardır. Bizimki de Ali Bey ve Ferhat Bey’in Haziran 2018 tarihinde Almanya seyahati ile başladı. Ali Bey misyonuna uygun şekilde hareket ederek Türk Sivil Havacılık tarihine mal olmuş bir uçağın satılık olduğunu öğrenmiş ve uçağı görmeye gitmişti. Amaç uçağı görmekti ama Kelaynak ekibi uçağı kaçırmamak adına pazarlığı oracıkta bitiriverdi.

Uçak ithal işlemleri ile ilgili belgeleri tarafımıza gönderdi. Gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne ithal başvurusunu yaptık. Uçak sahibinden Export sertifikası beklemeye başladık. Uçak sahibi Axel TRUCH bugün yarın derken 07 Ağustos 2018 tarihinde hazır olacağını iletti. Kelaynak ekibi zaman kaybetmemek adına 10 Ağustos 2018 tarihine Ali Natık DOĞRUÖZ, Süleyman DOĞAN ve Ben Kubilay TOKLU adına Berlin uçuş biletlerimizi aldık.07 Ağustos günü Axel evrakların hazır olmadığını ancak 10 Ağustos gününe kadar hazır olacağını iletti. Tüm hazırlıkları yaptık yetişirse alır geliriz yetişmez ise uçağı görür hemde gezmiş oluruz dedik ve bizim maceramız başladı. Berlin’den 150 km seyahatle Stendal kasabasına ulaştık. Axel ile uçak başında buluştuk evrakların yetişmediğini , tekrar yıllık bakımının yapılarak Export sertifikasının çıkacağını söyledi. Uçak üzerinde yaptığımız incelemede fren sisteminin zayıf olduğunu bunun mutlaka yapılması gerektiğini Axel’e ilettik.Münih Mhüldorf bakım merkezine gideceğini ve gerekenin yapılacağını söyledi. Ertesi gün gezi proğramı yaptık tabiî ki sanat tarihi arkeoloji değildi planımız Berlin Gatow Havacılık müzesi.Doğu batı karışımı uçakların bulunduğu harika bir tesisiti. Ertesi gün 1. Kelaynak Seferimizi tamamlayarak yurda döndük.


23 gün sonra beklenen haber Kelaynak ekibine gelmişti. Ekip 05 Eylül 2018 tarihinde 2.Kelaynak seferinin hücum emrini verdi. Havaalanına gittiğimizde acı gerçekle yüzleştik.Bizim biletler 06 eylül 2018 tarihine alınmış. Acenta yüzünden sefere 24 saat geç başldık.Nihayet 06 Eylül saat 15:00 da Münih-Mhüldorf’a ulaştık 07 eylül sabahı yağışla uyandık uçak başına gittik evrakları kontrol ettik. 08 eylül 2018 sabahı uçak başındayız bakımlarımızı yaptık yakıtımızı aldık hazırız. Hedef Macaristan – Szeged yakıt al devam.3 saat 30 dakikalık uçuşun sonunda Szeged havaalanı gözüktü. 03:30 saatlik uçuşun gururu ile son yaklaşmaya geldik. Kuleye çim pisti kullanmak istediğimizi söyledik ancak etkinliklerden dolayı çim pistin kapalı olduğunu beton pisti kullanmamız gerektigini söylediler. Bizde 80 knot süratle beton piste teker koyduk ….. sonrası mı başım dönüyordu belki tüm olanları hatırlamayabilirim ama Süleyman hocanın Ali hocam bırak gitsin Ali hocamın da Frenler frenler dediğini çok net hatırlıyorum. Çim pist kapalıymış bizim uçak yasak falan dinlemedi sağ kanadı yere vurdu vuracak 270 derece soldan spin atarak çim alanda bizi gezdirdi.Kule D-EFSC yardıma ihtiyacınız varmı Ali hocam – Normal iniş prosedürümüz .Frenleri olmayan uçağı zoraki park sahasına kadar rule yaparak götürdük.Bu arada kule bize 90 derece sağa dönün diyor bizim sağ fren hiç tutmuyor solda çok az tutuyor Ali hocam tecrübesini kullanarak 270 dere sola dönerek talimatlara uyuyor.Uçaktan indiğimizde ilk işimiz korkudan birikenleri atmak oldu.Zahmetli bir işti neredeyse 10 dakika sürdü.Uçağı kontrol ettiğimizde fren silindirlerinin patladığını tespit ettik.Mevcut imkanlarla tamiri mümkün olmadığı için uçağımızı Szeged’te emniyete alarak 2.seferi de sonlandırdık.


Uçak bize feribot işportacıları gibi dur daha bitmedi dedi. Yuvaya döner dönmez uçağın malzemelerini eldeki imkanlarla hazırladık. Kendimizden emin bir şekilde sefere hazırız dedik ve 22 eylül 2018 tarihinde uçak başı yaptık yaptığımız tüm müdahalelere rağmen uçak taktığımız malzemeleri kabul etmedi.Artık damarlarımızda hidrolik dolaşmaya başladı .Ancak günün sonunda anladık ki uçağın üzerindeki sistem sonradan takılma orijinaline uygun değil frene basıp bıraktığınızda rezervuarlar sistemi beslemiyor ikinci üçüncü pompadan sonra boşalıyor.Sistemin ihtiyaçlarını tespit ettikten sonra 3.seferide sonlandırdık.


4. Sefere çıkmadan karar almıştım modifiye edip yeni sistem takacaktım. Ya olacak yada bizde uçakla beraber Macaristan’a iltica edecektik.İstemiş olduğum parçalar Amerika’dan geldi ve 4. sefere 16.10.2018 tarihinde çıktık. Eski sistemi yenisiyle değiştirdim anında olumlu yanıt aldık.Artık frenler faal uçağımız hazırdı. 19.10.2018 de Szeged havaalanından 14:00 kalkış yaptık hedef Niş Sırbistan yakıt al Çorlu . İki saatlik uçuşun ardında Niş’e iniş yaptık uçağımızı emniyete aldık.Görevliler sordu ne zaman kalkacaksınız ,yarın saat 09:00 bir ihtiyacınız varmı, yakıt avgas dedik ,yok, mogas , yok dışarıdan getirelim,olmaz. Karar verdik Sofya’da yakıt varmış sabah oraya inip yakıt alıp Çorlu yapmaya Sabah uyandığımızda sağanak yağmur bizi kapıda kaşıladı.Yarın dedik yine yağış.Sonraki gün kararlıyız hava öğlen açıyor gideceğiz pasaport kontrolünden geçerek Sırbitan’dan çıkış yaptık uçak başı hava açacak bekliyoruz açmadı kule VFR uçuşlar kapalı dedi. Yaklaşık bir saat sonra Sırbistan’a tekrar giriş yapmak zorunda kaldık. Hava muhalefeti yüzünden 6 gün Niş’te kaldık. Yedinci fırsatı yakaladığımızda kendimizi 14:00 gibi Sofya’da bulduk. Yakıt alıp bekleme yapmadan nihayet Çorlu için kalkış yaptık ve 2 saat yolculuktan sonra vatan topraklarına indik. 27.10.2018 tarihinde gümrük işlemleri bitti.Çorlu – Sivrihisar, Sivrihisar – Konya uçuşu 28.10.2018 Konya-Kelaynak uçuşu yaparak 13.günün sonunda 4.seferi tamamlayabildik. Tüm emeği geçenlere saygılarımı sunarım.






199 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page