14 Aralık 2024 Cumartesi
Ana Sayfa / Blog / Kemal ERDOĞAN – Kanat Önderlerimizin İzinde

Kemal ERDOĞAN – Kanat Önderlerimizin İzinde


kanat

İnsanlar keyif aldığı sevdikleri işlerde başarılı olurmuş. Herkesin işini seçerken böyle bir şansı olmuyor. Oysa hobilerimizi seçme şansımız var. Yoğun iş hayatında doktorlar hobilerin insanın enerji bulduğu alanlar olduğunu söylüyor.

Rahmi Koç müzesindeki maket tren koleksiyonun da Rahmi beyin çocukluğunda yaptığı Ankara İstanbul tren seyahatlerinin izi var. Deniz hobisini ise ancak Vehbi beyden görevi devraldıktan sonra gerçekleştirebildi. Sonrasında dünya yat yarışmalarında ödül alan Nazenin yelkenlileri ortaya çıktı. Bu hobinin sonunda süperyatlar yapılan RMK Rahmi Koç Marina kuruldu.

Kelaylak Havaalanı’nın kurulmasının köklerine geçmişine gidersek rahmetli Özbek Özler’in ÖZ-GÖK havacılık şirketinin izlerine rastlıyoruz. Yazının yüzünde bir havaalanı uçakların önünde çekilmiş siyah beyaz bir fotoğraf. Özbek Amca ne kadar genç Ali Özler ise ne kadar küçük. Hobilerimizi seçerken bazen babalarımızın bazen amcalarımızın bazen de etrafımızdaki hayran olduğumuz o işi başarı ile yapan abilerin ayak izlerinin peşinden gidiyoruz. Bizi o yöne çeken izlerin, öncülerin, önderlerin, ilklerin ne kadar önemli olduğu ise yıllar sonra hatırlanıyor. Bazen de unutuluyor.

Kelaylak havacılık derneği kurucusu Ali Özler bu konuda takdir edilmesi, örnek alınması gereken bir kazı başlatıyor. Bu çalışmanın şehrimizdeki diğer spor klüplerine, derneklerine ve hobi klüplerine örnek olmasını dileyelim.

http://www.kelaynakhavacilik.org.tr

 

Adana da sivil havacılık pilot brövesi alarak, bu göklerde uçmuş, uçuş sevgisini etrafına aşılamış örnek olmuş insanlar kimdi.. Bu soruyu sorunca cevaplar size, artık kaybolmuş meslekler bölümüne giren Uçakla Zirai Mücadele mesleğini buluyorsunuz. Bu konuda yazılmış tek akademik kitap Çukurova Üniversitesi Tarımsal Mekanizasyon bölümü hocalarından Prof Dr. Fahri Deligönül’ün 2000 yılında yazdığı TARIMSAL HAVACILIK kitabını bulabiliyorsunuz. Aşağıdaki linkte de  dönemin tüm firmalarının isimleri var.

http://www.tayyareci.com/zirai.asp

 

Bunun dışında sivil olarak amatör pilotlar kimlerdi derseniz:

Benim aklıma ilk gelenler;

Hafta içi ovada hafta sonları şehrin veya gölün üzerinde, bazen Mersin’de BP mokampın üzerinde kanat numarasına bakarak bu Arıkan Arıkoğlu, Bu Yalçın Köseoğlu, Timur Ayas bu diyerek uçanları tanımaya çalışırdık.

Bu değerli ‘’Kanat Önderlerimizin’’ bize bıraktıkları foto ve anıları yazıya dökerek onlara bir saygı duruşu köşesi hazırlamaya çalışıyoruz.

Sizlerde şehrimizdeki tanıdığınız Kanat önderler ile ilgili anı ve fotoğrafları paylaşırsanız anı köşemiz daha da zenginleşecek.

Kemal Erdoğan.

 

 

arikan-arikoglu

ARIKAN ARIKOĞLU

Yazın üstü açık lacivert renkli Land Rover Pandora sokağından Arıkoğlu apartmanından saga dönüp bulvardan E5’e doğru hareket ediyor. Direksiyonda American Optics marka pilot gözlüğü ile şöförü Sefer. Sağ koltukta Ray Ban damla pilot gözlüğü ile Arıkan abi. Land Rover’ın ön camında Havalanına Aprona girebilir imzalı giriş belgesi duruyor.

Havaalanına gidiyorlar, ordan Piper uçağına binecek Sakızlı ya o dönem Şahab Ekicinin işlettiği havalına inecek. Şöför Sefer Arıkan abiyi havalanına bıraktıktan sona Land Rover ile Sakızlı havalanına gidip Arıkan abiyi alıp çifliğe götürecek.

Genç çiftçiliğe yeni başlamış bir arazi aracı meraklısı bir gençsiniz o da bizim örnek aldığımız rol modelimiz. Amerikan pazarında karşılaşıyoruz Zeki’nin dükkanında. Nasılsın çocuk diyor. Ben ona raslamışken birikmiş sorularımı sıralıyorum. Çiftçi, üstelik o dönemde çifliğinde yaşıyor. Avcı, pilot, dalgıç.

En önemlisi meraklı ve merak ettiği konularda okunmuş İngilizce Türkçe güzel geniş bir kütüphanesi var.

Yıllar sonra Ali Özler Kelayalak havaalanı’nın web sayfası için Adana’da sivil havacılığa ilk pilotlarına önderlerine sayfalar hazırlamak için benden yazı yazmamı istiyor. Arıkan abinin trajik ölümünün yarası hala taze.

Ali Özler bu, bir Arıkan Abi ile kalsa rahmetli Yalçın Köseoğu ve Timur Ayas için de yazı istiyor.

Arıkan abi ile Rasim Ener ile Akdam köyü civarına bir pamuk tarlasına mecburi iniş yaptıkları aklıma geliyor. Rasim abiyi bulup bunu detaylı dinleyip yazmak lazım. Yada dönemin ruhuna uyup ona bu hikayeyi anlattırıp cep telefonu ile çekmek.

 

 

yalcin-koseoglu

YALÇIN KÖSEOĞLU

Ben Adana’nın Yüreğir’e bağlı Cine köyündenim, Yalçın abide öyle. Rahmetli Fatih Ünlü, Aziz Ünlü’nün dayısı. Çiftlik duvarlarımız, tarlalarımız komşu.

Yalçın abiyi köyde çok görmüyoruz . O ara sıra uçakla köyün üzerinden geçiyor. Kendi bahçesinin üzerinden geçerken de baya alçaldığı oluyor. Sonra telefon ile bahçecisini arar yukadan gördüğü eksiklerin hesabını sorardı. O zaman uçaktan da bahçemi kontrol edilirmiş diye eleştirildiğini hatırlarım.

Şimdi ise insansız uçaklar ve dronelar tarımda kullanılıyor. Yaşasaydı ilk drone alanlardan biri Yalçın Köseoğlu olurdu eminim. Suziki jeepler türkiye ye geldiğinde Adana’da ilk o almıştı.

Bir konuya ilgi duyup da ona derinleme dalma konusunda mütiş yeteneği, cesareti olan bir adam.Uçuş brövesini aldığının ertesi günü Piper Super Cup uçağı ile Antalya’ya uçacak kadar cesur!

Aklım da kalan bir fotoğraf var üzerinde pilot kıyafeti ile çekilmiş bir fotoğrafı. O pilot kıyafetini de bir orjinal pilot kıyafeti bulunca o modele gore terziye diktirmiş.

 

 

timur-ayas

TİMUR AYAS

15,16 yaşlarında olmalıyım arazi araçlarına meraklıyım ve hayalim bir Jeep CJ5. Dergiler alıyorum. Şehirdeki jeepleri biliyorum. İncirlik hava üssünde çalışan Amerikalılardaki jeepleri görüyoruz.

Sonra bir gün Timur Ayas, Ali Dayım’ın servisine topladığı o turuncu CJ 5 ile geliyor. Orjinal direksiyon kutusuna mercedes direksiyon kutusu takılacak. O güne kadar gördüğüm en güzel toparlanmış jeep.

Timur Ayas, Arıkan Arıkoğlu’nun eski uçağını alıp, O Piper Super Cup’ı toparladığında yine o müthiş titizliği ile harika bir restorasyon işi çıkarmıştı. Aynı uçağın 2. Restorayonu ise ilkinden daha iyi olmuştu.

90’ların sonlarında Adana havaalanı içerisinde kurulan ilk sivil havacılık klübündeki piknikleri hatırlıyormusunuz. Uçurtma uçuran çocuklar, uçaklara binip ilk uçuş deneyimini yaşayan insanlar, paraşüt ile atlayanlar.

Adana da ilk sivil havacılık yapmak amacıyla kurulan ON air şirketinin kurucularındandı. Sivil havacılığın önünündeki engeller o günlerde daha katı idi. Malesef şirket kapandı.

Daha sonraki yıllarda aldığı deniz uçağı ile hava taksi işini kışın Adana, yazın Bodrum’da denedi. Bu uçakta dalgalı bir havada Amerikalı yardımcı pilotu Billy’nin riskli bir havada kalkarken Bodrum’da battı. Hürriyet gazetesine birinci sayfadan Ali Şen’in jet ski ile düşen uçaktan kurtardıkları diye haber oldu.

Bu gün onun yetiştirdiği kıtalar arası uçan pilotlardan İrfan Eşsiz’in onun için yazdığı güzel bir yazıyı okudum. Meraklısı aşağıdaki linkten,Kkelaylak Havaalanı’nın web sitesinden ulaşabilir.

http://www.kelaynakhavacilik.org.tr

Uçuş sevgisini etrafına aşılayan Adana’da bir çok kişiye uçuş deneyimini tattıran o huysuz güzel renkli inatçı adamı özlüyorum. Timur Ayas havada karada denizde kalplerde iz bıraktı…

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com